Geglazuurde suiker koekjes voor mijn verjaardag 2012!!!

Hoi, daar ben ik dan alweer. Leuke hè, zo’n post per dag. Dit is alleen in het begin hoor! Over naar de suikerkoekjes.

DSC_0374

Voor mij ook voor het eerst dat ik en suikerkoekjes bak en ze glazuur. Normaal ben ik meer van de pinda en m&m’s of pindakaas en chocolade koekjes. Oh zo dodelijk lekker. Die moet ik snel weer eens maken! Of cantuccini (mjam, mjam).

Maar dus de suikerkoekjes. Weer geen kant-en-klaar mix, maar zelf mijn eigen baksel gecreëerd (wel naar recept natuurlijk). Een combinatie van vanille koekjes en chocolade koekjes. Indien je chocolade koekjes maakt, vervang je gewoon een deel van de bloem of het bakmeel door cacao. (Dus 30 gram cacao is 30 gram minder bloem / bakpoeder) Een tip, of eigenlijk 3. Gebruik goede cacao, niet van die nesquik zooi maar echte cacao poeder. Ik ben een enorme fan van de Blooker cacao. Zeef je cacao, dit spul klontert enorm, gebruik gewoon een thee zeefje, het is maar een paar seconde werk. En als laatste, meng je cacao door de bloem of bakpoeder voordat je het bij de rest van je beslag gooit. Dan wordt de cacao mooi evenredig verdeeld.blooker cacao

Wat ook belangrijk is, laat je deeg opstijven in de koelkast. Hierdoor wordt het wat stugger en makkelijk te bewerken. Als je net als ik afhankelijk bent van een kleine oven of combimagnetron en dus maar een paar koekjes per keer kan bakken, maak je deeg dan plat, vouw het in plastic of magnetron folie en leg het tussendoor in de koelkast.

Rol vervolgens je deeg uit (gebruik genoeg bloem zowel op je aanrecht als op je roller) rol de plak deeg uit tot de gewenste dikte en steek koekjes uit. Bak je koekjes volgens recept. Mocht je nog deeg over hebben. Wat regelmatig gebeurt, gooi dit niet weg. Rol het op tot een balletje en doe dit eerst in plastic folie en vervolgens in een plastic zakje en bewaar dit in de vriezer. Je kunt dit gewoon nog een keer gebruiken en de smaak gaat niet verloren.

DSC_0372

Dus nu zijn je koekjes gebakken en afgekoeld en ga je aan de slag met Royal icing. Je kunt deze kant-en-klaar kopen maar ook zelf maken. Gewoon eiwit, suiker en citroensap. Is niet moeilijk. Hoe meer water je eraan toevoegt, hoe dunner het wordt.

Gebruik de dikste vorm van je Royal icing (je kunt dit kleuren zoals ik heb gedaan) om een rand om je koekjes te leggen, hierdoor blijft je dunnere vorm van de Royal icing of glazuur mooi binnen het koekje.

En de truc is geduld in dit geval. Laat tussen elke icing beurt minimaal 4 uur wachttijd, zeker als je met verschillende kleuren werkt en gebruik een platte ondergrond anders gaat alles uitlopen. Zoals op het resultaat bij mijn eerste keer te zien was, kwam ik enorm in tijdnood. Daar wordt het niet mooier op. (het doet natuurlijk niets af aan de smaak).

DSC_0371

Experimenteer met vormen en kleuren zoals je wilt en eet smakelijk.

Laat weten wat je ervan vindt!

Liefs, Mendy.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s